Nour og Noras første dag i børnehave | En multikulturel børnebog

Nour og Noras første dag i børnehave er en børnebog skrevet af Camilla Kaj Paulsen, som er forfatter og kultursociolog. På sin hjemmeside skriver Camilla følgende om bogen:

“Børnebogen Nour og Noras første dag i børnehave handler om de kulturmøder, de to piger oplever i børnehaven. Bogen er et redskab til at tale med børn om kultur og etnicitet på en positiv og inkluderende måde.”

TAK TIL FORFATTER CAMILLA KAJ PAULSEN FOR ANMELDEREKSEMPLARET. BOGEN KAN KØBES HER.

I bogen hører vi om Nour med libanesiske rødder som bliver veninde med den danske Nora. Bogen indeholder blandt andet samtaler om “hudfarvede” tuscher, brune dukker og forskellen mellem jul og Eid. Forskning af blandt andre Dr. Erin N. Winkler på University of Wisconsin-Milwaukee viser, at børn helt ned til 6 måneder kender forskel på hudfarver. Studiet af Dr. Winkler har også påvist, at børn fra 2-års-alderen kategoriserer menneskers adfærd ud fra hudfarve. Med viden som disse in mente, forsøger børnebogen Nour og Nora at normalisere vores kulturforskelle (og kulturligheder) overfor børn.

Højtlæsning

Jeg tænkte, at bogen kunne være oplagt at læse med min 2-årige datter, derfor sad vi og udforskede den sammen. Hurtigt måtte jeg dog indse, at min 2-årige stadig var for lille til at forstå bogens reflekterende spørgsmål . I stedet fokuserede vi på dialogen mellem Nour, Nora, deres pædagog og forældre. Vi kiggede også på bogens fine illustrationer. Bogen er primært egnet for børn mellem 3 og 5 år, så indtil hun fylder 3, vil vi læse den i hendes tempo.

Repræsentation er vigtigt

Danmark består af forskelligheder – forskellige hudfarver, religioner, traditioner og nationaliteter. Endelig er der en dansk bog som omfavner dette faktum, og illustrerer noget så simpelt og ordinært som en libanesisk og en dansk familie komme hinanden ved.

Min 2-årige datters øjne lyser hver gang hun ser Nours tørklædebærende mor. “Mamma” kalder hun hende – for min datter er alle kvinder med tørklæde mor. Min datter ser sin mors tørklæde repræsenteret i bogen, og jeg kan se og mærke hendes glæde.

Mange af os kender “Dukketesten” – et eksperiment hvor brune børn får en brun og en hvid dukke. Hver især skal de pege på den dukke, de synes er flottest og 37 ud af 41 brune børn vælger den hvide dukke. Flere lignende forskningsstudier verden over har nået samme konklusion. Gad vide om dette syn ville være anderledes, hvis børn så flere minoriteter blive skitseret som flotte prinsesser eller som seje heltinder i børnelitteratur? Det kan synes at være en lille ting, men kan ende med at betyde så meget. Derfor er repræsentation af forskellige nationaliteter, kulturer og religioner på TV og i børnebøger er så vigtigt!

Hvis vi som forældre gør mere ud af at pointere skønheden ved diversitet, kan vi nå rigtig langt. Vi kan lære vores børn at elske vores egne og hinandens lyse og mørke hudfarver. Vi kan lære vores børn at acceptere andres trosretning og kultur. Vi kan lære vores børn at omfavne og inkludere hinanden. En bog som Nour og Noras første dag i børnehave kan hjælpe os med netop dette. Tak til Camilla for at lave denne bog. Jeg håber virkelig på at se flere fine bøger, som viser det mangfoldige samfund, vi alle er en del af.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *